loader image

IF (Intermittent Fasting) Diyeti

Son yıllarda oldukça hakkında konuşulan ‘aralıklı oruç’ yani İF (İntermittent Fasting) 2018 yılında Uluslararası Enformasyon Konseyi Kurumu tarafından yılın en popüler diyeti seçilmiştir. Temel amacı bilinen diyetlerin aksine düşük kalori alımı değil, gün içerisinde tüketilen besinlerin zaman aralığını kontrol etmektedir. Aslında bu diyeti uygularken ne yediğimiz değil ne zaman yediğimiz daha önemlidir. Yapılan çalışmalar doğrultusunda; beyin ve vücut sağlığını iyileştirici, yağ yakımını destekleyici etkileriyle gözde diyetlerden biri olmayı başarmış ve hakkında devam eden araştırmalar yapılmaktadır. Aralıklı orucun 3 ayrı uygulanabilir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve en çok tercih edileni 16:8 modeli olup diğer modeller 5:2 ve 24:1 (ye-dur-ye) şeklinde sıralanmaktadır.

16:8 Modeli:

Aralıklı orucun bu modelinde asıl amaç 16 saat aç kalıp geriye kalan 8 saat içerisinde besin alımı yapılabilmektir. 16 saatlik açlık yaşadığımız dönemde su, şekersiz çay, sütsüz kahve, maden suyu ve bitki çayları içilebilmektedir.

5:2 Modeli:

Bu modelde haftanın 5 günü normal beslenmeye devam edilirken haftanın diğer kalan iki günü erkeklerde; 600 kalorinin altında; kadınlarda; 500 kalorinin altında besin alımı hedeflenmektedir.

24:1(ye-dur-ye):

Ye-dur-ye modeli uygulanırken haftanın 1 veya 2 günü 24 saat aç kalınmaktadır. Diğer günler normal beslenmeye devam edilmektedir.

Modeller Arasında Seçimi Nasıl Yapacağım?

Modellerden hangisini seçeceğiniz konusunda en dikkat etmeniz gereken nokta günlük dinamiğinizin nasıl olduğudur. Çalışma şekliniz, yaşam tarzınız ve herhangi bir hastalığınız olup olmadığı seçim aşamasında önemli etmenlerdir.

Sağlığımıza Etkisi Nedir?

Aralıklı orucun yapılan çalışmalar doğrultusunda 3-24 hafta sonrasında %3-8 oranında kişilerin kilo verdiği gözlemlenmiştir.

LDL ve trigliseriti azaltıcı, kan şekerini regüle ederek insülin direncini iyileştirici etkileri olduğu görülmüştür. Yapılan klinik çalışmalar hala devam edilmektedir.

Herkes IF (Intermittent Fasting) Yapabilir mi?

Gebeler, çocuklar ve ergenlik dönemindeki gençler, diyabet ve hipertansiyonu olan kişilerin bu diyeti yapması önerilmemektedir.

Her şeyden önce sadece popüler olduğu için bir diyeti uygulamamalı önce bedenimizi tanımalı ve sağlıklı bir diyet süreci geçirebilmek için mutlaka bir beslenme uzmanından destek almalısınız. Hepinize sağlıklı günler diler, kişiye özgü beslenme programlarımızdan faydalanmak isterseniz sizleri hastanemize bekleriz…

Dyt. Zeynep YAVUZ