loader image

Menisküs Yırtığı

Menisküs yırtığı nedir sorusunu cevaplamadan önce menisküsün ne olduğunu anlamak lazım.

Menisküsler diz eklemi içerisinde uyluk ve kaval kemikleri arasındaki sürtünmeyi azaltmak, vücut yükünü diz içerisine transfer etmek için içeriye yerleşmiş olan kıkırdakımsı yapılardır. Şekil olarak C harfine benzerler; içte ve dışta birer tane olmak üzere diz eklemi içerisinde 2 tanedirler.

Menisküslerin yırtılması iki farklı şekilde olmaktadır. Genç grupta bir travma sonrası yani bir darbe gelmesi sonrası yırtılma olabilir. Bir de yaşlı grupta tüm vücudumuzdaki yapıların eskimesi gibi menisküslerin de yapılarının zayıflayıp eskimesi sonucu basit diz üzerinde dönmeler, burkulmalar sonucu ortaya çıkabilir.

Yaşlı grupta diz eklem kıkırdağının harap olması, halk arasındaki kireçlenme dediğimiz durumun ortaya çıkması menisküs üzerindeki yükü arttırır. Zaten yapısal olarak özelliklerini kaybetmiş olan menisküs çok basit darbelerle yırtılabilir hale gelir.

Menisküs yırtıklarının belirtileri nelerdir?

Menisküs yırtıkları oluşurken hastalar genellikle ani bir ağrı batma ya da yırtılma hissederler. Yırtılan menisküsün hangisi olduğuna bağlı olarak ağrı dizin iç ya da dış kısmında daha belirgindir. Birkaç saat içinde dizin içinde sıvı veya kan toplanmasına bağlı olarak diz ekleminde şişlik ortaya çıkar. Genellikle yaralanan dizin üzerine basmak mümkündür ancak topallama vardır ve sporcular genellikle sporu bırakmak zorunda kalırlar. Yaralanma şiddetli ise menisküs yırtıklarına diz ekleminin çapraz ya da yan bağlarının kopmaları da eşlik edebilir. Bu durumda dizde emniyetsizlik ve boşluk hissi gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Bazen yırtılan menisküs parçası, diz eklemini oluşturan kemiklerin arasında sıkışarak diz hareketini engeller. Kilitli diz olarak bilinen bu durumda erken dönemde cerrahi tedavi yapılması gerekir.

Zaman geçtikçe dizdeki yaygın ağrı azalarak ilgili menisküsün üzerinde noktasal hale gelir. Ağrı özellikle ani dönüşlerde ve çömelme sırasında ortaya çıkar. Yırtık menisküs parçaları eklem yüzleri arasına girerek dizde takılma ve kilitlenme gibi belirtilere yol açabilir. Bu beraberinde daha önceden dizde olmayan kıtırtı benzeri seslere de yol açabilir.